Kleinschalige kinderopvang in een sfeervol thuis - voor kinderen van 0-4 jaar in Houten

Hoe is het bij kinderopvang Geertje, gastouder natuurlijk

Het is rustig op mijn prikbord. En ja, dat komt omdat Facebook en instagram tegenwoordig de place to be zijn voor berichten delen met ouders en belangstellenden. Maar rustig in mijn opvang is het beslist niet hoor. Vorig jaar september verlieten een paar peuters kinderopvang Geertje. Na hun afscheid werden hun plekjes al weer snel ingenomen en inmiddels lopen en kruipen er hier weer minimensjes rond.  We zijn weer aan elkaar gewend, de dreumesen hebben allang het ritme door en de twee oudste peuters voeren het hoogste woord. Maar wil je echt meer weten over het wel en wee bij kinderopvang Geertje, kijk dan op mijn Instagramprofiel of op Facebook. De links hiervoor kan je vinden op de contactpagina.

Juni 2019


Ondertussen bij Kinderopvang Geertje, gastouderopvang natuurlijk

We proberen de winter die zo lang om ons heen was, achter ons te laten. Soms lukte dat al even, maar dan snelde de winter weer gauw onze kant op. Snerpende kou, storm, koude regen en snotterige kindjes hielden ons iets vaker binnen dan mij lief was. Het hoort zo bij Geertje om veel buiten te zijn en een frisse neus te halen, te lopen in het park of een tochtje naar de bakker te maken.  De dreumesen kijken genietend rond in de bolderkar, de peuters lopen voor mij uit in het park en rennen de heuvel op en af. En met net zo veel plezier gaan ze mee naar de bakker om vers brood te halen voor de lunch. Overigens logisch,  ze krijgen altijd een stukje brood van de bakker.

 De winter werd ook gaandeweg een thema. Ik haalde boeken over ijsberen bij de bibliotheek en zo kwamen de peuters wat te weten over het leven op de noordpool met zijn noorderlicht . Er was een schattig boekje bij over een klein ijsbeertje dat op zoek ging naar de zon die al de hele winter zich niet had laten zien.  Het kleine witte beertje woonde met zijn moeder in een hol.  Gelukkig vond hij de zon, en het licht van de terugkerende zon kleurde de sneeuw roze. Ik vond ook nog een toepasselijk filmpje van een ijsbeer die bij de eerste zonnestralen met haar twee jongen het hol uitkroop in de vroege lente. En ook daar liet de zon zijn roze gloed over de ijzige bergen schijnen. Het filmpje inspireerde de peuters wekenlang in hun spel. Ze maakten keer op keer een berenhol om daar als ijsbeertje in en uit te kruipen. En thuis vertelde een peutertje enthousiast over het noorderlicht. Op de themaspeeltafel had ik een wereldbol neergezet. Het draaien daaraan was natuurlijk het leukst, maar de noordpool, de plek waar de ijsberen wonen, wisten ze ook aan te wijzen.  Het ijs bleef deze winter te dun om op te staan. Maar ik zette bakken met water buiten neer in de vrieskou.  Samen met de peuters haalde ik de bakken met ijs de volgende ochtend naar binnen toe. Ze pakten er de ijsberen bij, ze maakten een wakje voor de eendjes en merkten dat het ijs ging smelten en los kwam te liggen. Toen het ijs gesmolten was, schaatsten ze op houten blokjes met vilt op de houten vloer. En dat was, net als schaatsen in het echt,  best lastig. Ze hielden zich vast aan de bank of stoel om zo hun evenwicht te bewaren. De winter heeft zo z'n charme hoor. Na deze tamelijk gure winter verlang ik inmiddels wel naar de warme zonnestralen van de lente. Gelukkig komt de lente onmiskenbaar naar ons toe. 

 

maart 2018

Veel meer foto's en berichtjes zijn te vinden op mijn facebookpagina. 


De seizoenen bij kleinschalige kinderopvang Geertje, gastouderopvang natuurlijk

De seizoenen zijn wispelturig. Zo zit je in de sneeuw, of stormt het zo hard dat de wind fluitend om het huis waait en zo zit je ineens met temperaturen boven de 10 graden. Maar we passen ons aan. Tijdens de storm stonden de kinderen met hun neusjes tegen het raam geplakt,  zo interessant vonden ze de zwiepende takken en de fluitende geluiden. We zongen een liedje over een sterke eikenboom, maar zelf bleven we tussen de warme en veilige muren van ons huis. En een paar weken geleden-kerst was nog niet eens geweest- ervoeren we de verstilde sfeer van de sneeuw en genoten we buiten van sneeuwpret.  En straks doet de winter een stapje terug, en gaan we een toefje lente ervaren, een voorproefje voor straks. 

Naast de wisselende seizoenen, wisselt ook de samenstelling van ons groepje. We hebben onverwacht afscheid genomen van een lief peutertje. Hij ging verhuizen. Maar in maart verwachten we een nieuw kindje, een dreumes van net een jaar oud. Zo gaat dat, kinderen komen en gaan.

Januari 2018


Geld voor Serious request, bij kinderopvang Geertje, gastouderopvang natuurlijk

Trots op het bedrag van 175 euro,  dat wij bij elkaar hebben gebracht voor de actie van Serious Request. We hebben wekenlang het statiegeld in het spaarpotje gedaan. De spaarpotjes zijn mee gegaan naar huis en daar hebben de ouders, oma's, opa's en broertjes ook nog eens geld erin gestopt. Dat allemaal voor verscheurde families die door oorlog of natuurrampen elkaar zijn kwijt geraakt. Met het geld dat wij gegeven hebben kunnen ruimschoots 3 zoekakties worden gestart. Al mijn gastkindjes hebben samen met hun lieve ouders kerst kunnen vieren. Wat gun ik dat ook de kinderen overal ter wereld. 

December 2017


Herfst bij kleinschalige kinderopvang Geertje, gastouderopvang natuurlijk

 De zomer is langzaam overgegaan in de herfst en nog een paar weken en dan is het al weer winter. Bij Geertje gaan de dagen snel. Het groepje is vol, met baby's, dreumesen en peuters. De peuters hebben elkaar gevonden in hun spel en soms spelen ze de sterren van de hemel. Ze zetten koffie in het keukentje, ontdekken een tas en maken zich dan reisklaar voor hun bezoek aan 'oma' aan zee. Onderweg komen ze weer wat anders tegen en zo ontwikkelt zich een een steeds veranderend spel. Mooi om te zien is hoe het rollenspel zich uitbreidt. De baby ligt dit alles te bekijken vanuit de box of vanaf het grote zachte kleed en de dreumesen spelen hun eigen spel van ontdekken en bewegen. Bij Geertje is er alle ruimte voor vrij spel, wat zo belangrijk voor de ontwikkeling is.  Langzamerhand komen we in de winterse sferen van sinterklaas en kerst, waarbij ik vooral zorg voor een warme en rustige sfeer. Hier komt sinterklaas niet binnen hoor, veel te spannend voor de kleintjes. 

Wil je  meer informatie over kinderopvang Geertje, bekijk dan mijn facebook pagina.

oktober 2017

 


Zomer bij kleinschalige kinderopvang Geertje, gastouderopvang natuurlijk

De zomer heeft pardoes het stokje overgenomen van de lente en hoe. De temperaturen liepen op tot tropische waarden, warm maar dat vinden we wel fijn bij Geertje. 's Middags houden we op zulke warme dagen een poosje siesta om dan tegen vier uur in de middag weer buiten te kunnen spelen. Op blote voetjes lopen de peuters heen en weer tussen de kraan en de houten kistjes waar bakken met water staan. Ik houd er van om allerlei natuurlijk materiaal toe te voegen: steentjes die naar de bodem zinken, houtjes en blaadjes die blijven drijven of waar ze 'soep' van kunnen maken. Ik ben nu al zo lang gastouder en iedere keer verbaas ik mij erover hoe geconcentreerd de jonge kinderen kunnen spelen. Dan wil ik ze juist niet storen en van een afstandje bekijk ik het tafereel. Soms spelen ze zo stilletjes dat ik de vogels uitbundig hoor fluiten. 


Lente bij kleinschalige kinderopvang Geertje, gastouder natuurlijk

De winter is het land uit en de lentezon is volop aanwezig. Wat genieten we hier van, na de regenachtige koude dagen in maart. Geen regenpakjes meer aan en warme mutsen, nee de wind mag door onze haren waaien. Op precies de eerste dag van de lente, op 20 maart,  hebben we de laatste kleuter uitgezwaaid. Bij Geertje lopen nu alleen nog maar tweejarigen rond en een lieve baby van 9 maanden kruipt over de vloer. De lege plekjes worden snel weer opgevuld. In Juni en augustus starten er twee baby's, in februari kwam een peuterjongetje bij Geertje wennen.  Dit eerste half jaar gaat in het teken van scholing staan, van communicatie en het waarnemen van kinderen tot een cursus spel en speelgoedkeuze. Ik blijf in beweging

 


Winter bij kleinschalige kinderopvang Geertje, gastouderopvang natuurlijk

We zwaaien koning winter al weer bijna uit. Hij heeft dit jaar ons land een klein bezoekje gebracht. Daar kunnen we bij Geertje wel van genieten. Hij geeft de jaartafel een ijzige aanblik, zorgt er voor dat we winterliedjes kunnen zingen over sneeuw en ijs en de winterboekjes sluiten goed aan bij de sneeuw en kou buiten. En als we naar buiten gaan lijkt het wel alsof we ons moeten voorbereiden op een poolexpeditie. Staan we in de zomer in een floep en zucht buiten in de tuin, in de winter moeten er jasjes, dasjes, mutsen en skibroekjes aan. Voordat we dan in de boldkerkar zitten..............😊 Maar het is het waard, want wat is de frisse winterkou fijn. Met rode wangen van de kou komen we weer binnen met hongerig magen.  Koning Winter is bezig ons land te verlaten, de eerste sneeuwklokjes hebben we al gespot. De lente komt er aan!

 


Kleuteren bij Geertje, gastouderopvang natuurlijk

De bijna kleuters bij Geertje, ik zou ze niet willen missen. Ze dragen de groep, ze zijn leidend in het spel, ze nemen de kleintjes daarin mee en ze laten even een leegte achter als ze de groep verlaten. Over een paar weekjes is het weer zover.  Dan nemen we afscheid van peutermeisje, dat bijna vier jaar gedurende drie dagen in de week bij mij is geweest. Het allerleukste van die bijna kleuters is hun eigenwijsheid. Zo kennen ze de rituelen o zo goed, de liedjes en gang van zaken bij Geertje.  Ze weten het zo goed dat ze op een dag het ineens heel saai vinden. Het peutermeisje dat in december 4 jaar wordt riep laatst: " o nee, niet weer dat saaie liedje". Iets jonger peutertje vond dat zo grappig dat hij zich bij haar aansloot. Nee ze wilden het versje echt niet meer zingen. "Zullen we dan dat saaie koekje ook maar een keer overslaan": vroeg ik. Maar dat vonden ze dan weer niet zo'n goed idee😊  Zo gaat dat dus bij gastouders. Kinderen nemen een paar jaar deel uit van je leven en als de stap naar de basisschool zich aandient, wordt het tijd elkaar los te laten. Mooi proces en mooi werk is gastouderopvang. 

 


Nazomeren bij Geertje, Gastouderopvang Natuurlijk

De zomer loopt heel langzaam ten einde, het blijft maar licht zomeren terwijl toch ook overduidelijk de herfst zijn intrede doet. De dagen worden korter, de bladeren kleuren langzaam geel en rood en de zon schijnt met milde stralen.  En bij Geertje zijn alle kinderen al weer terug van vakantie en wordt er weer volop gespeeld.

Ik heb al weer mijn eerste scholingsdagen achter de rug. Zo heb ik bij Grip op talent (www.gripoptalent) een trainingsdag gevolgd over peuters met een ontwikkelingsvoorsprong en bij Drakepit een workshop ‘Waarnemen en observeren van gedrag’.  

Ook hebben we weer een nieuw kindje mogen verwelkomen, een kleine mannetje van 14 weken.  Jonge baby’s nemen een speciale plek in bij Geertje.  Ik draag het kindje regelmatig in een goede draagzak en als het dan vertrouwd is met de gang van zaken genieten we allemaal van de lieve lachjes en bewonderen we de snelle ontwikkeling die baby’s doormaken.  Welkom lief kindje.


Spelen bij Geertje, Gastouderopvang

Weet je wanneer mijn werkdag geslaagd is? Als er flow is, als kinderen volledig op gaan in hun spel en ik als observator de bijna magische sfeer kan gadeslaan. En daar, bedacht ik mij, ligt dus ook de kwaliteit van kinderopvang Geertje. Ik heb als kind oneindig veel gespeeld en mijn eigen kinderen ook. Ik zie heel snel nieuwe mogelijkheden die de kinderen met beide handen aanpakken. Met een kleine toevoeging of opmerking van mijn kant verdiept het spel zich nog verder. Naast het vele voorlezen, de liedjes en versjes die ik aanbied, het wandelen door het park waar we van alles ontdekken, zit de grootste groeikracht van kinderen in het spel. Ze doen niets liever.

Bij deze Gastouder Plus is nog plek op maandag en donderdag. Vraag naar de mogelijkheden.

 


Zomer bij Geertje

We trekken er veel op uit deze zomer en zijn vaak in het park te vinden. Wat een magische plek voor de kleintjes. We hebben het de afgelopen weken steeds groener zien worden. Van een plek met prille, lichtgroene blaadjes waar de zon zijn stralen door liet dansen naar een oerwoud vol groene struiken en bomen. Er staat een treurwilg die met zijn lange takken bijna het pad bedekt. Dicht bij de stam is een plek met uitzicht op de plas waar we eenden, zwanen en parelhoentjes met hun jongen zien zwemmen. En tussen al dat groen ligt een krokodil, een omgevallen boomstam. Nu is hij nog net bereikbaar via een klein smal paadje omhoog, maar straks kan dat niet meer. Dan is alles overwoekerd door de niet te stuiten groeikracht van de zomer. In het park ervaren we de seizoenen heel intens. Van het prille groen in de lente tot straks het rood en geel van de herfst. En eenmaal thuis gaan de vers geplukte bloemen in een vaasje en liggen de gevonden takken groot en klein op de picknicktafel.

 


Mei 2016

Gastouderopvang natuurlijk
Gastouderopvang is niet meer weg te denken uit de kinderopvangbranche, toch hebben beleidsmakers nog steeds moeite deze kleinschalige opvang te betrekken bij alle plannen rondom kinderopvang. Zo is het ideaalbeeld van de overheid om in 2020 kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisonderwijs te integreren in een gezamenlijke voorziening voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Ook Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang staat hier achter en ziet gastouderopvang als (tijdelijke) aanvulling voor bijvoorbeeld gevoelige kinderen tot ongeveer 3 jaar.

Ik denk hier toch iets anders over. De kracht van gastouderopvang zit in die kleinschaligheid waar jonge kinderen in hun eigen tempo kunnen toegroeien naar de basisschool. Het jonge kind krijgt met één vertrouwde persoon te maken, waaraan het zich kan hechten. Iets wat juist voor hele jonge kinderen van groot belang is.

Gastouders leveren een belangrijke bijdrage aan de emotionele en de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Een niet te onderschatten kwaliteit van de gastouderopvang is de interactie tussen kinderen onderling en tussen de gastouder en de kinderen. Wat een mogelijkheden voor de taal-, spel- en leerontwikkeling van kinderen.

Meer dan in welke vorm van kinderopvang, hebben gastouders de mogelijkheid om in te spelen op individuele behoeften van kinderen. Kinderen die eerder toe zijn aan de basisschool, kunnen naar zo'n groter kindercentrum, gekoppeld aan een school. Dat dit mogelijk is, is heel goed. Maar laat de basis zijn dat jonge kinderen in een veilige omgeving kunnen groeien, zonder dat ze direct in een specifieke 'leeromgeving' zitten. Laten we niet vergeten dat jonge kinderen geen schoolkinderen zijn en zelf een enorme drive hebben zich te ontwikkelen. Dat kan op een kinderdagverblijf maar ook bij een gastouder natuurlijk.

Ondertussen bij 'Geertje'
We hebben de winter achter ons gelaten hoor, al kan de temperatuur de lente soms nog niet bijbenen. Maar in de meivakantie was het natuurlijk heerlijk. De tuin is heerlijk groen nu, de winterjasjes hangen aan de kapstok en we zijn weer veel buiten te vinden. Zo hebben we gewandeld door het park en jonge zwaantjes en eendjes gezien. De laatste twee maanden hebben we ook afscheid genomen van twee peuters die vanaf hun babytijd bij 'Geertje' waren. Het hoort erbij afscheid nemen, maar eventjes voelen we dan de leegte die ze achter laten. We zijn tenslotte zo aan elkaar gehecht geraakt. Maar we gaan vrolijk verder met nieuwe activiteiten. De komende tijd houden we ons bezig met het sprookje ‘de wolf en de 7 geitjes’ op een manier die past bij de peuters. We tellen de geitjes, gaan klokkijken en bakken broodjes met het meel waar de wolf zijn poten wit mee maakte.

Er is dus weer plek vrij op maandag en dinsdag. Zoek je een plek voor je peuter of baby waar spelen en leren samen gaan, neem dan contact met mij op.


Januari 2016

Het nieuwe jaar is al weer een paar weken oud en ik kijk terug op een goed 2015. Nieuwe kindjes deden hun eerste stappen over de drempel van 'Geertje' en net na de kerstvakantie hebben we nog een lief meisje welkom geheten. Het borrelt en stroomt bij 'Geertje'. De heerlijke eigenwijze baby rolt over de vloer en geniet van alle lieve aandacht van de peuters om hem heen. Wat raakt hij al vertrouwd met ons. In februari komt Anouk, een stagiaire van de MBO 2 opleiding bij ons werken.

Plek bij 'Geertje'
Op dit moment is het vol bij 'Geertje', maar er komt wel weer plek vrij op maandag en dinsdag. Bel of mail gerust naar de mogelijkheden.

Sneeuwvlokje, wit vlokje
Bij 'Geertje' houden we zo van de seizoenen, maar de seizoenen zijn zo eigenwijs tegenwoordig. De winter houdt zich op in het verre noorden en de lente probeert al de maanden, geheel voor haar beurt, voet aan de grond te krijgen. Toch wil ik de gastkindjes, net zo eigenwijs, de sfeer van de winter laten proeven. Dus staat er op de seizoentafel een wintertafereel, zingen we liedjes over sneeuw en lezen we ijzige prentenboeken.

Kinderopvang Geertje, Gastouderopvang Natuurlijk
Dat staat er op mijn nieuwe flyer en website. Gastouderopvang, het heeft mijn hart. Door zijn kleinschaligheid lijkt het op een groot gezin, terwijl het wel degelijk professionele kinderopvang is. Er lopen kinderen rond van verschillende leeftijden. Baby’s kruipen over de vloer, dreumesen scharrelen rond en de peuter bouwt met aandacht een prachtig bouwwerk. Wat een leerzame omgeving voor kinderen. Jonge kinderen leren van de oudere kinderen en de peuters weer door nabootsing van de gastouder. Oudere kinderen leren rekening houden met de jongsten. Van jongste worden ze de oudste met vaardigheden die de kleintjes nog niet hebben. Wat een boost voor hun zelfvertrouwen is dat. En dat alles in een niet competitieve omgeving, maar in een natuurlijke flow. Volwassenen vergeten nog wel eens dat jonge kinderen nog weinig bescherming hebben om prikkels te filteren. De relatief rustige omgeving van kleinschalige kinderopvang die gastouderopvang is, zorgt er voor dat het kind op een natuurlijke wijze aandacht kan schenken aan zijn eigen (innerlijke) ontwikkeling. Met rust, regelmaat, oprechte aandacht probeer ik ze het fundament te geven dat nodig is om straks de eerste stappen in de basisschool te zetten, zodat ze verder kunnen bouwen en werken aan nieuwe vaardigheden en vriendschappen in een grote groep met leeftijdsgenootjes. Het kind is dan ook verbaal sterk genoeg om die nieuwe uitdaging in een groep aan te gaan en in de ontwikkeling van een kind is 4 jaar naar mijn idee vroeg genoeg. 

GGD controle
Op de valreep, vlak voor het nieuwe jaar heb ik nog een inspectiebezoek van de GGD gehad. Ze heeft alle documenten gecontroleerd, de speelruimte, tuin, slaapkamer en de bedjes geïnspecteerd. We hebben uitgebreid gesproken over het pedagogisch handelen en de meldcode kindermishandeling. Alles was op dat moment dik in orde. Leuk om te lezen dat het pedagogisch handelen zeer goed werd bevonden. 


Augustus 2015

Zo, de tijd vliegt en 2015 is ook weer op de helft. Hoogste tijd voor een update op mijn website. We hebben dit jaar afscheid genomen van een heerlijk praatgraag peutertje dat inmiddels al zijn plekje op school gevonden heeft. Er is een nieuw kindje bij gekomen en in september verwelkomen we baby Mark. De dreumesen zijn inmiddels peuters geworden en er wordt zo gezellig gepraat en gespeeld bij 'Geertje'. We zijn altijd buiten te vinden als de zon zo lekker schijnt. En dat deed hij deze zomer veelvuldig.

Nieuw bij 'Geertje'
Bij 'Geertje' houden we van experimenteren en mooie kwaliteit. Zo staan er al een paar maanden de regenboogpoppetjes van Grimm in onze kast, wordt er zo heerlijk gespeeld met het kinetisch speelzand alsof we een binnen zandbak hebben en hebben we een nieuw strijkplankje met wasrekje.

 

item14  item15  item16


Veilig slapen
Al jaren slapen mijn gastkindjes als roosjes in campingbedjes met stevige matrasjes, totdat ik halverwege dit jaar hoorde dat campingbedjes met matrasjes niet veilig zijn voor baby’s. Langzamerhand verdwijnen de campingbedjes bij 'Geertje'. Er staat nu een mooi stevig duobedje in de slaapkamer en met een beeldcamera kan ik ook beneden nog toezicht houden. Eerlijk is eerlijk, het geeft mij een veilig gevoel dat ik de kleintjes ook in hun slaap in de gaten kan houden.

item17  item18

Veilig vervoer
Maar de allermooiste aanschaf is toch wel mijn prachtige nieuwe bolderkar van Droomland. Wat hebben we daar met elkaar een plezier van. We lopen langs het water, we gaan er mee naar de bakker of naar een speelveldje en iedereen past er in. Ook de baby.

item19

item20

Op Facebook vind je nog meer nieuws over ‘Geertje’.


December 2014

Wat hebben we een lange nazomer gehad en bij 'Geertje' hebben we heerlijk lang buiten kunnen spelen. 

item45

De winter is in aantocht en wij zijn al in de sfeer van de winterfeesten. We hebben Sint Maarten gevierd, mooie lantaarntjes gemaakt en nu gaan we richting 5 december. De pietenpakjes liggen klaar en af en toe springt en dartelt er een klein wit pietje door de kamer. En wie weet brengt Sinterklaas ons wel cadeautjes. Het is een fijne tijd vol verassingen.


Juli 2014

De zomer is allang begonnen, de langste dag van het jaar is zelfs alweer voorbij. Ja de zon is al weer aan zijn terugtocht begonnen. Gelukkig is daar voorlopig nog niet heel veel van te merken. Als het goed is blijft het nog lekker zomeren. Bij 'Geertje' wordt tenminste volop buiten gespeeld en gewandeld in ons heerlijke park. En wat een plezier hebben we met elkaar. De kleintjes spelen al zo leuk met de groteren. We hebben een fijne band met elkaar.

item35

item36

Waarover praten zij? Over draken en monsters.

De boekenclub
Bij 'Geertje' zijn we dol op lezen en regelmatig staan er nieuwe boeken in de boekenkast.

item37 item38


April 2014

Wist Koning Winter vorig jaar van geen wijken, deze keer heeft hij ons helemaal links laten liggen. Geen sneeuw of ijs, maar wel hele vroege sneeuwklokjes en krokussen. De vorig jaar gekochte slee heeft werkloos in de schuur gehangen. Een voordeel, wandelen en buiten spelen bleef de hele winter door mogelijk. Geen gure harde oostenwind die ons soms binnenhield. De lentefee doet haar werk heel goed dit jaar, ze zorgt voor heerlijk aangename temperaturen. Ook de vogels genieten van dit zachte weer, er wordt hard gewerkt aan een merelnestje in de voortuin en de eksters vliegen af en aan met grote takken. Ze hebben natuurlijk allang gehoord dat er weer plaats is in opvang 'Geertje'.

Kabouterdeurtje
Op weg naar het park komen we een kabouterdeurtje tegen. Soms horen we ze praten.

item25

Peuterjongetjes
Drie peuterjongetjes lopen er rond bij ‘Geertje’ en ze spelen zo fijn. Nee, niet met de pop, die kan heerlijk blijven slapen, maar wel met de treinbaan en de blokken. Soms lijkt het wel een werkplaats bij 'Geertje', want wat wordt er dan getimmerd en gezaagd. Ze timmeren er lustig op los met hun hamertje tik figuurtjes en mini spijker, ze zagen met een (houten) zaagje takken aan stukken. De houtsnippers vliegen in het rond, maar o, wat genieten ze. En als ze dan buiten als brandweermannetjes door de tuin rennen, kan hun dag niet meer stuk. En de mijne ook niet.

item26

item27

'Geertje’ in de politiek
Met een aantal leuke en inspirerende gastouders heb ik op vrijdag 14 februari een gesprek gehad met Paul Ulenbelt van de SP over de kwaliteit van de gastouderopvang. Hij had kritische vragen gesteld aan minister Asscher over de gastouderopvang. Nou, we hebben zijn beeld over gastouderopvang kunnen wijzigen hoor. Hij was onder de indruk van onze deskundigheid en onze visie op kwaliteitsverbetering in de gastouderopvang. Nu zijn we druk in gesprek hoe we hier vervolg aan kunnen geven. Leuk, naast mijn werk met de kinderen vind ik het ook heerlijk om met beleid bezig te zijn.

Plekje vrij
Wetenschappers maken zich zorgen over baby’s in de kinderopvang. Te veel lawaai en stress. Gastouderopvang zou daarom een betere plek zijn voor hele jonge kinderen. Bij 'Geertje' is er veel aandacht en rust en kennis aanwezig over deze kwetsbare groep. Er is plek op maandag en dinsdag. Bel gerust voor meer informatie.


Januari 2014

Het jaar is ten einde en 2014 staat voor de deur. Bij ‘Geertje’ kijken we terug op een fijn en druk jaar. Ik heb drie nieuwe baby’s mogen verwelkomen die inmiddels al weer baby af zijn. We hebben met elkaar geïnvesteerd in spel, rust en sfeer. En wat lopen er bij ‘Geertje’ toch altijd lieve, gezellige kinderen rond. We hebben een stagiaire die op maandag en dinsdag komt werken. Dat is fijn en ze doet het goed.

Het komende jaar gaan we op deze voet verder hoor met aandacht voor de creatieve ontwikkeling, het vrije spel, nieuwe liedjes en versjes en ‘leren zonder les’.

item31

Gastouderopvang op de kaart
'Geertje’ is lid geworden van het VGOB, de belangenvereniging voor de gastouderopvang. Gastouderopvang is een volwaardige, kleinschalige vorm van kinderopvang. Geschikt voor alle kinderen maar ook voor baby’s en kinderen die niet goed aarden in een grote groep. Toch wordt gastouderopvang niet door iedereen voor vol aangezien. Maar echt, de tijd dat het een klein oppasbaantje was is allang voorbij. Gastouders ontwikkelen zich razendsnel tot deskundigen in de kinderopvang. Samen met een aantal gastouders ben ik lid geworden van het VGOB om deze club nog sterker te maken dan ze al is. Het VGOB heeft al een flinke stem in de politiek.

Plekje vrij
'Geertje' biedt opvang aan kinderen van 0 tot 4 jaar. In april komt er weer een plekje vrij op maandag en dinsdag. Bel of mail gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

item32

Leren zonder les
Ja, bij 'Geertje' leren we zonder les. Vroeg- en voorschoolse educatie zoals dat heet is niet meer weg te denken uit de kinderopvang, hoewel het effect van dergelijke programma’s niet bewezen is. Dat neemt niet weg dat ‘Drakepit’ gastouders op hun eigen manier wel degelijk bezig zijn met de ontwikkeling van kinderen op allerlei gebied.

Dus ook bij ‘Geertje’, gewoon spelenderwijs. Een voorbeeld maar weer: Als we door het park lopen, worden er allerlei stokken verzameld. De peuters proberen met de stokken bij de hoge takken van de bomen te komen. Ze proberen grote takken mee te slepen, die uiteindelijk te zwaar blijken te zijn. Op de terugweg inspecteren ze een put op de aanwezigheid van water en worden er steentjes of takjes in gegooid. Ze willen zo graag een plons horen. Zo komen begrippen als zwaar en licht aan de orde en leren ze afstanden in te schatten.

item33

item34


Oktober 2013

Kinderkaravaan
Zo, de heerlijke zomer is alweer lang voorbij en de herfst heeft zijn intrede gedaan. Langzamerhand gaan we weer wennen aan kouder weer en donkere avonden. Zoals elk seizoen heeft ook deze tijd zijn onmiskenbare charme.

En bij 'Geertje' is het weer een gezellige bedoening. Op maandag en dinsdag is er een nieuw kindje bij, een baby’tje van 11 maanden. Zo kruipen en tijgeren er voor het eerst in twee jonge kindjes door de kamer. Druk, maar o zo leuk en grappig.

Nu de wenperiode min of meer voorbij is, gaan we ook met z’n allen wandelen. Een in de draagzak, de twee andere kleintjes in de buggy en de peuters? Ja, die lopen, springen om ons heen natuurlijk.

item46

Leren zonder les
Onderzoeken is ervaren, is leren, is creativiteit, uit: Begrijpen met je handen.

Kinderen maken overal sporen”, lees ik in ‘Begrijpen met je handen’. “Sporen ontstaan vaak intuïtief, ze zijn zich niet bewust van het feit dat ze sporen maken”. Mooi is dat. Bij 'Geertje' werden er ook nog eens letterlijk sporen gemaakt. De peuters kregen een stoepkrijt mee tijdens het wandelen. De eerste keer krasten ze wat strepen op de grond en op schuttingen. Later werd de tekeningen steeds uitgebreider. Ze maakten cirkels, strepen, dikke stippen op de grond, op paaltjes, op bomen. Heel leuk om te zien.

“Wat heb ik getekend’, Kefas”? riep het jongste peutertje stralend. Kefas raadde precies goed: “een slak" of “een spin”. Heerlijk. En het allerleukst was natuurlijk dat we de sporen iedere keer weer tegen kwamen. De regen had ze nog niet weggespoeld. Ja, sporen van 'Geertje' in Houten.

Leren bij Drakepit
Ook de activiteiten van Drakepit zijn weer begonnen. Er is alweer een netwerkdag geweest over agressie bij kinderen. De intervisie gaat weer van start en de werkgroep over Vroeg en voorschoolse educatie. Op zaterdag 23 november organiseert Drakepit een themadag en ook vraag-ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Het thema is ‘het dagelijks leven met het kleine kind. ’s Morgens een inhoudelijk verhaal en ’s middags workshops.


Juni 2013

Zo, de zomer komt nu toch echt tevoorschijn. Tropische temperaturen komen eraan. Heerlijk, dat betekent met water spelen in de tuin, picknicken op een veldje met St Jan. Maar ook even bijkomen van de warmte in het koele huis en met een verkwikkend middagslaapje. Wat warmte is ook vermoeiend zijn voor de kleintjes.

Geertje’ in de media
Het Pedagogisch Kader is uit, een boek voor de gastouder over de pedagogische kwaliteit in de gastouderopvang. Een mooi boek vol inspirerende foto’s waarvan er ook een aantal bij ‘Geertje’ zijn gemaakt. En niet alleen van de kinderen en mij, maar ook van onze stagiaire Ashley. Er staat zelfs een fotootje van een paar gastkindjes op de voorkant. De foto’s, ook van de andere gastouders geven een prachtig beeld van professionele gastouderopvang.

item39

In het blad Kiddo, een tijdschrift voor medewerkers in de kinderopvang heeft een artikel gestaan over het Pedagogisch kader met een kort interview met mij. Leuk hoor om wat ideeën te mogen ventileren over kwaliteitsverbetering van de gastouderopvang.

VVE (Vroeg en Voorschoolse educatie)
Weer een erg leuke netwerkdag gehad met collega gastouders bij Drakepit en uitgebreid gesproken over VVE. Hoe kunnen Drakepit gastouders op een manier die recht doet aan onze visie laten zien dat ze wel degelijk bezig zijn met vroeg en voorschoolse educatie. Er komt een werkgroep om dit uit te werken. Bij Drakepit gastouders past het niet om op een methodische manier te werken, iets wat wel gebeurt bij de officiële VVE methoden. Maar ondertussen zijn we wel bezig op een manier die de ontwikkeling van kinderen op allerlei gebieden ondersteunt.

Creatief bij ‘Geertje’
Bij ‘Geertje’ zijn we vaak creatief bezig, soms met gerichte ‘opdrachtjes’ maar meestal vrij en zonder thema. Afgelopen tijd hebben we gewerkt met water, stenen, zand en rijst.

Leuk om te zien hoe ze soms zelf oplossingen verzinnen voor ‘problemen die ze tegenkomen.

item40

item41

item42

item43


April 2013

De lente heeft zo lang op zich laten wachten dit jaar. De gure oostenwind vonden de kleintjes niet prettig en voor het eerst in al die jaren hebben wij ons meer in huis verschanst dan anders. Dat is gek, want dat past niet bij dit jaargetijde en niet bij ‘Geertje’. Naar buiten wilden we, de o zo behaaglijke lentezon op onze huid voelen. O wat verlangden we naar de lente met de ontluikende natuur. Maar hij komt en dan zul je eens zien wat de natuur voor ons in petto heeft.

De paashaas liet zich gelukkig niet wegjagen door de kou. Overal in de tuin lagen ze verstopt, de paaseitjes. Wat een feest was dat. We hebben tuinkers gezaaid en wat ontkiemen die zaadjes zich snel. Al na drie dagen zie je kleine blaadjes boven de grond uitsteken.

item28

item29

Afscheid en welkom
Bij ‘Geertje’ leren we ook afscheid te nemen en weer andere kinderen en ouders te verwelkomen. Daar besteden we dan ook ruimschoots aandacht aan. We praten over de fijne tijd die we hebben gehad met elkaar en vieren met een kadootje en een mooi fotoboekje dat er nu een einde is gekomen aan de leuke tijd bij ‘Geertje’.

We hebben afgelopen tijd onze lieve stoere Boas uitgezwaaid en onze gezellige stagiaire.

item30

We hebben ook een nieuw kindje mogen verwelkomen bij ‘Geertje’, een lieve kleine baby van 3 maanden. Wat een avontuur voor haar, voor ons en de ouders. Maar langzamerhand leren we elkaar steeds beter kennen. En wat is het dan mooi om een piep kleine baby te zien opgroeien naar een zelfstandige peuter.

Leren zonder les
Als kinderen een beetje in de buurt van volwassenen blijven, leren ze al bijna vanzelf wat het betekent om mens te zijn. Je hoeft ze niets te vertellen, ze doen volwassenen in hun omgeving gewoon na” Dat is wat ik las in ‘Mensenkinderen’ van de ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en dat is wat ik soms zo mooi kan zien bij mijn gastkindjes. Een peutertje van bijna 3 jaar was met papa naar de snackbar geweest, voor het eerst. Het was heel druk en hij had alle tijd om te zien hoe de friet werd omgeschept en in bakjes werd gedaan. Bij ‘Geertje’ speelde hij dit na. Een bak vol met noppers (constructiemateriaal) werd een frituurbak en met een mini blik (van stoffer en blik) schepte hij vol verve de friet op bordjes. “Mmmm, lekkere bakken fietjes”.


Winter 2013

item22

Het nieuwe jaar is al weer een tijdje bezig en bij ‘Geertje’ zijn we weer in rustiger vaarwater beland. De gezellige Decemberdrukte is voorbij, maar de winter gelukkig nog niet. We hebben met elkaar een slee gekocht en hebben een aantal dagen echte sneeuwpret gehad. De peutertjes zoefden op het peutersleetje de helling op peuterformaat af.

Binnen staat de wintertafel waar de wortelkindjes nog liggen nog te slapen onder een deken van sneeuw. Ze worden langzaam wakker, want ze moeten aan het werk, de lente komt eraan.

We zijn begonnen met liedjes en versjes waarin rekenbegrippen centraal staan, ook voor de allerkleinsten:
Wiedelwiedelwantje
hier komt het eerste handje.
Wiedelwiedelwantje
hier is nog een handje.
Handje hier, handje daar
‘t zijn twee handen bij elkaar
en………klappen maar.

We hebben kaarsjes gemaakt van walnoten en stompjes om de lichtjestijd af te sluiten.

item23

En ‘Geertje’ heeft nieuw speelgoed, kleurrijke houten blokken en bogen die de fantasie prikkelen en aanzetten tot allerlei soorten spel.

item24

Workshop spel en spelkwaliteit
'Geertje' organiseert haar eerste workshop samen met Marianne de Valck van Speelgoedadvies. De workshop is in eerste instantie bedoeld voor gastouders, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Voor informatie klik hier


Lantaarntje, lantaarntje (november 2012)

Verlicht de donkere nacht
Sint Maarten, sint Maarten houdt de wacht
Wij lopen in een lange rij
En zingen samen dit refrein
Sint Maarten, Sint Maarten vieren wij                                               

Veel sterretjes, veel sterretjes
En ook de lieve maan
Die zien wij, die zien wij hoog aan de hemel staan
Wij lopen in een lange rij
En zingen samen dit refrein
Sint Maarten, sint Maarten vieren wij

Fotograaf bij 'Geertje'
In Maart 2013 komt het Pedagogisch kader gastoudergang uit. Een boek voor gastouders dat de basis vormt voor het pedagogisch beleid voor de gastouderopvang. Het laat zien wat opvoeden in de gastouderopvang inhoudt.

Voor dat boek zijn foto’s gemaakt bij een aantal gastouders en ‘Geertje’ was de eerste locatie waar de fotograaf op de stoep stond. Een hele ochtend was Rodney Kersten te gast bij ons en heeft van allerlei activiteiten foto’s gemaakt. Het was even wennen maar uiteindelijk ook ontzettend leuk. Soms moesten we een beetje ‘acteren’ of even iets over doen. We zijn allemaal reuze benieuwd naar het resultaat en ook een beetje trots dat een aantal van deze foto’s straks in het Pedagogisch kader komen te staan.

Wintertijd, lichtjes tijd
Samen met de kinderen beleef ik de seizoenen heel intens. De lente en zomer zijn licht en warm, de winter met zijn aardse sfeer is donker en zwaar. Maar binnen laten we de lichtjes schijnen.

item44

'Geertje' op locatie
'Geertje' heeft voor het eerst de kinderopvang geregeld op locatie en wel op de Dag van het OuderSchap, een netwerkdag voor ouders. Deze dag werd georganiseerd door vereniging Het Ouderschap, de vakbond voor (a.s.) ouders. Het was een inspirerende dag voor ouders, maar ook voor de peuters hoor. Onder mijn supervisie hebben mijn dochter Irene en haar vriendin voor een heerlijke dag gezorgd voor de kleintjes, helemaal in de sfeer van ‘Geertje’.

Begrijpen met je handen
Dit is de titel van een boek van Annet Weterings over creatieve activiteiten met kinderen. Wat een leuk en inspirerend boek is dat. Alleen de foto’s geven al voldoende inspiratie om aan de gang te gaan. In dit boek vind je geen uniforme knutselwerkjes, maar wel ideeën om met uitdagend materiaal zonder voorbeeld en thema’s aan da slag te gaan. Binnenkort gaat ‘Geertje’ er mee werken.


Herfst (oktober 2012)

Het is volop herfst. Niet alleen buiten, maar ook bij ‘Geertje. Op de seizoenstafel liggen eikeltjes, kastanjes en bladeren. Na iedere wandeling komt er wat bij. Op onze dagelijkse wandeling komen we prachtige paddenstoelen tegen. We blijven vol bewondering kijken. En een van de kindjes leerden ons dat de paddenstoel een hoed heeft. Nog maar twee jaar en dan al kennis van de natuur. Herfsttijd is ook knutseltijd. De middagen zijn niet mee zo warm en lenen zich goed voor een knutseluurtje. Ze kunnen al heel jong mee doen. Geef een dreumesje een kwast met een beetje waterverf en hij gaat ‘schilderen’. In de herfst komt ook ons spinnetje Zilverdraad weer te voorschijn. Van een kastanje, satéprikkers en een zilverdraad maak ik een spinnetje dat langs de draad naar beneden kan roetsjen. Er hoort een versje bij en ieder jaar genieten de kinderen van het spinnetje dat tevoorschijn komt en zo snel weer langs het zilveren draadje naar beneden wandelt. Het is ook leuk om thuis te doen. Kijk hier voor de beschrijving.

Zilverdraad de kleine spin
Klom vol trots haar webje in
Om van boven te bekijken
Of ze haar webje wel vond lijken
Of de draadjes wel goed hangen 
Om straks vliegjes mee te vangen
Zilverdraad was heel tevree
en ging roetsj weer naar benee

Week van de opvoeding
Het is de week van de opvoeding en dat is mij niet ontgaan hoor. Ook in Houten worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd voor ouders. Ouders Online noemt het een speeltje van de opvoedprofessionals en schreef er een kritisch artikel over.


'Geertje' op de activiteitenmarkt (september 2012)

Zaterdag 1 september stond ik op de activiteitenmarkt in Houten, samen met Dörte van Drakepit Kinderopvang en met collega Marlies. Wat een leuke stralende dag was dat zeg. Kinderen smulden van de zelfgebakken broodjes die we ter plekke bakten en van de appeltjes die ze zelf mochten schillen met de appelschiller. Dat vonden ze leuk hoor. En het grappige is, de appels werden meteen gesneden in prachtige schijven.

Ook de Drakepit activiteiten zijn weer van start gegaan. De eerste intervisiebijeenkomst is alweer achter de rug en ook mijn verdiepingsgroep die zich bezighoudt met observeren en reflecteren.


'Geertje' is weer actief (augustus 2012)

Die heerlijke lange zomervakantie is alweer voorbij en ‘Geertje’ bruist van activiteit. In een van die vrije weken is de vloer geschuurd en gelakt. Hij glanst ons weer tegemoet. De kinderen moesten even zoeken naar het speelgoed, want de vertrouwde speelgoedkist is verruild voor een lage kast met manden. Maar dat is inmiddels heel gewoon voor ze. De klussenman van ‘Geertje’ is langs geweest en heeft van onze schuur een prima plek gemaakt om alle fietsjes en buitenspeelgoed in op te bergen.

De vakantie was heerlijk maar nu geniet ik weer van alles wat met mijn werk te maken heeft.


Leuk versje (juni 2012)

Weet je wat ik maken wil, 
een hele grote duiventil.
Hakken, hakken hele grote takken
Zagen, zagen wiede wiede wagen.
Spijkers kloppen op hun dikke koppen.
Schuren, schuren, schuren maar.
Kijk daar staat hij, hij is klaar.
Daar komt een zonnestraaltje aan.
Die doet de deurtjes open gaan.
Duifje kijkt eruit, Doffertje kijkt eruit
Ze kijken omlaag en omhoge
En zijn toen ze weggevlogen.


Een veilig huis (juni 2012)

Mijn huis is weer gecontroleerd op veiligheid en hygiëne door Tessa van Drakepit kinderopvang. Dat is altijd weer een goed moment om alles weer eens na te lopen. Doen de brandmelders het nog, hoe staat het met de stopcontacten, liggen de messen nog steeds op een veilige plek. Maar 'Geertje' is een veilige en schone plek hoor. Alles is in orde en het verslag ligt ter inzage klaar.


Eksternest (mei 2012)

Ons eksternest is weer leeg. Alle drie de vogels zijn uitgevlogen. We hebben de afgelopen weken vaak met elkaar naar het grote nest in de hoge boom voor ons huis gekeken. En soms zagen we ze zitten, de drie kleine ekstertjes. “Kijk Gerdien, de ekster is er weer” zeiden de kleintjes vaak. Het was soms een drukte van belang in de buurt van het nest. Papa en mama ekster kwamen regelmatig aanvliegen om hun kleintjes van eten te voorzien. Maar nu zijn ze uitgevlogen en maken ze onze tuin onveilig. En het nest is inmiddels onzichtbaar om straks weer te voorschijn te komen als de blaadjes vallen. Maar daar wil ik nog niet aan denken, eerst een heerlijke lange warme zomer.


Leren zonder les (april 2012)

Ik luister naar de verhalen van mijn oudste zoon over zijn praktijkweek in het kader van zijn opleiding aan de Hogere Hotelschool. “ Mam”, zei hij, ik heb toch nog wat geleerd van jouw kinderopvang. Ik kon als enige het campingbedje opvouwen dat op een van de hotelkamers stond”.

Soms wordt ik gegrepen door het VVE virus, het virus van vroeg- en voorschoolse educatie. We gaan dan wat LEREN. We zitten aan tafel met een mand stenen, mooie gladde stenen. “We gaan een cirkel maken van steentjes”, zeg ik. Dat vinden ze leuk hoor. Maar een cirkel maken is toch nog lastig. Al gauw verliezen ze de belangstelling, maar gaan heerlijk op hun eigen manier met de steentjes aan de gang. Ze maken een lange rij, ze leggen steentjes helemaal vooraan of juist achteraan. Ze maken er een slang van of een krokodil. Ze zoeken een kleur; “kijk een blauwe steen”. Ik hoef eigenlijk niets te doen dan alleen maar kijken. Wat ik zie is concentratie, plezier en ondertussen draait hun brein op volle toeren. Dat is nu precies wat sommige deskundigen zeggen over de leerprocessen van jonge kinderen. Het gaat spelenderwijs, zonder gerichte instructie. Een interessante site om eens te bekijken als het gaat om (taal)ontwikkeling van jonge kinderen is de website van dr. Sieneke Goorhuis Brouwer.


Lente (maart 2012)

We genieten van een heerlijk vroeg voorjaar. Voor ons huis staat een boom met een steeds groter wordend nest. Met een paar peutertjes kijk ik naar de ekster die met grote takken het nest nog verder uitbouwt. Een van de kindjes roept enthousiast: “dat grote kraai krijgt eitjes en daar komen musjes uit”.

Lente bij ‘Geertje’ betekent ook weer onbekommerd in de tuin spelen zonder dikke kleding. Er wordt volop met steentjes gespeeld, met bezempjes geveegd en met boomstammen gesjouwd. Meer hebben kleintjes niet nodig, laat ze maar genieten van eenvoud en rust. De wereld is al hectisch genoeg.


Artikel 't Groentje, 15-02-2012

Kinderopvang Geertje, gastouderopvang in Houten 

HOUTEN - Kinderopvang Geertje is kleinschalige kinderopvang aan huis in een sfeervolle omgeving waar kinderen zich veilig en gezien voelen. Het is een plek waar ouders elkaar ontmoeten en vriendschappen ontstaan. Geertje is een professionele opvang in de geborgenheid van een gezin en wordt geleid door Gerdien Kamperman. De kwaliteit van Geertje wordt bewaakt door Drakepit, het gastouderbureau voor ondernemende en goed opgeleide gastouders. De vakgerichte begeleiding van Drakepit bestaat uit coachingsgesprekken, intervisie en scholing.

Aandacht voor spel en taal
Kenmerkend voor kinderopvang Geertje is de aandacht voor taal- en spelontwikkeling. Kinderen leren door te spelen. Juist tijdens het vrije spel is er veel communicatie tussen de kinderen onderling. Ook hele jonge kinderen worden daar in meegenomen. Alles wordt aangegrepen om de taalontwikkeling te stimuleren. Gerdien: "Door te praten over dagelijkse gebeurtenissen, de spelletjes, de versjes en de liedjes doen kinderen ongemerkt een schat aan taalervaring op. Het verbaast mij iedere dag weer dat je met twee- en driejarigen al zo onderhoudend kunt praten". Er heerst een opgewekte, actieve sfeer. Momenten van rust en activiteit wisselen elkaar af in een ritme dat de kinderen vertrouwd is. Het maakt hun dag voorspelbaar en veilig, terwijl er toch ruimte blijft voor nieuwe elementen. Kleine rituelen maken het kind bekend met de diverse onderdelen van de dag en de daarbij behorende activiteiten. Maar ook de seizoenen met hun terugkerende feesten en hun rituelen nemen een vaste plaats in.

Baby's
Baby's in de kinderopvang vormen een kwetsbare groep. Ze hebben veel geruststelling en één op één contact nodig. Bij kinderopvang Geertje is daar alle ruimte voor.

Ouders die hun kind bij Kinderopvang Geertje brengen, zijn erg te spreken over de opvang. Zo brengen Liesbeth en Reinier hun zoontje van 1,5 eens in de week naar Gerdien. "Kefas voelt zich helemaal thuis bij Gerdien", vertelt Reinier. "Als ik hem 's ochtends breng, begint hij meteen te spelen. Ook het contact met de andere kinderen vindt hij geweldig. Deze kleinschalige opvang bevalt hem duidelijk beter dan het centrum waar we hem eerst naartoe brachten." Hike kan dat beamen. "Met veel inzet geeft Gerdien elk kind, van baby tot bijna kleuter, de aandacht die het nodig heeft. Er is een duidelijke dagritme in een rustige, warme sfeer. En activiteiten die bij ze passen, zoals veel buiten spelen, knutselen en broodjes bakken, samen verhalen lezen en liedjes zingen", vertelt ze.

Gerdien is blij met de complimenten van de ouders, maar het oordeel van de kinderen doet haar het meest. "Een van de leukst complimenten kreeg ik toch wel van een gastkindje. "Ik heb zo leuk gedroomd vannacht" zei ze. Ze had gedroomd dat ze met mij en de andere kindjes naar de bakker was gelopen". Zo eenvoudig kan kinderopvang zijn

Zoek je een plek voor je kindje en spreek dit verhaal je aan neem dan contact op met Gerdien Kamperman (www.geertje-kinderopvang.nl).


Onderkant Een kind met een bal op gras met blaadjes op de grond